Het gebouw

Het gebouw is 15.000 m2 groot, telt 6 verdiepingen, is 40 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met onder meer een koffiecorner. Op deze verdieping bevinden zich ook de ruimtes voor art handling: inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen. Op de tweede etage bevindt zich een filmzaal. Er zijn presentatieruimtes op de derde, vierde en vijfde etage waar het museum of een van de particuliere verzamelaars kunstobjecten toont uit zijn collectie. Op de derde en vierde etage bevinden zich depots van verzamelaars die een ruimte huren van het museum; zij kunnen eventueel hun toonzaal openen voor publiek. Deze presentatieruimtes hebben uitzicht op het Museumpark of de stad.

Het idee

Pal naast het museum opent in 2021 Depot Boijmans Van Beuningen zijn deuren. De hele collectie wordt – dat is een wereldprimeur – toegankelijk voor het publiek. Het ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV reikt met zijn veertig meter zo hoog als de museumtoren. En biedt inwoners en andere bezoekers vanaf de gratis toegankelijke daktuin met restaurant een prachtig panorama op de stad en zijn haven.

De komst van Depot Boijmans Van Beuningen vergroot de aantrekkingskracht van het Museumpark als internationaal kunstpodium. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw heeft de potentie een nieuwe icoon voor Rotterdam te zijn en 100.000 bezoekers per jaar te trekken.

Depot Boijmans Van Beuningen is een prachtig voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking. De kosten voor de bouw zijn, mede dankzij een bijzonder genereuze gift van het Rotterdamse maatschappelijke investeringsfonds Stichting De Verre Bergen, gedekt. Onze focus ligt nu bij het verwerven van de resterende € 10 miljoen die nodig is voor een optimale publieksbeleving. Om het gebouw van binnen net zo spectaculair te maken als de spiegelende buitenkant hebben we fantastische plannen, waaronder een hoge atriumvitrine vol kunstwerken en een dakterras vol bomen.

Duurzaamheid

Het depotgebouw is zo ontworpen, dat het bijzonder duurzaam zal zijn. Bij de constructie worden zo veel mogelijk materialen gebruikt met een duurzame herkomst, zoals gerecycled beton. De keuze voor innovatieve materialen en technieken, maakt het energieverbruik in het gebouw uiterst efficiënt. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem, een regenwateropslag en grijswater-opslag die water leveren voor de daktuin en het doorspoelen van de toiletten. Ook wordt het depot voorzien van LED verlichting en waterloze urinoirs. Op het dak worden 75 bomen, grassen en mossedum aangeplant. Ook zal het pand state-of-the-art zijn in het gebruik van zonne-energie; zonnepanelen op het dak van het depot zullen het depotgebouw van elektriciteit voorzien.

Particulieren en bedrijven

Naast de depots voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen worden zeven compartimenten gerealiseerd voor de collecties van verzamelaars en bedrijven. Aan een select aantal particuliere verzamelaars en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden hun collectie in de context van het depot te (laten) beheren. De verzamelaar kan desgewenst geheel anoniem blijven, de ruimten zijn bereikbaar via een besloten ingang van het Depot. Naast het huren van een geheel depot bestaat de mogelijkheid om een of enkele stukken in een gedeeld compartiment onder te brengen. Op verzoek maken wij voor geïnteresseerden een op maat gemaakte offerte.