Het Depot

Het Depot Boijmans Van Beuningen, een ontwerp van architectenbureau MVRDV, is een toonbeeld van duurzaamheid. Uitgerust met moderne technieken en materialen, zuinig in gebruik van water en energie, voldoet het gebouw aan de criteria voor het predicaat BREEAM excellent. Het gebouw telt 7 verdiepingen en is 39,5 meter hoog. Met zijn ronde volume en zijn reflecterende glazen gevel weerspiegelt het Depot Boijmans Van Beuningen het groen en de gebouwen rond het Museumpark, waardoor het versmelt met de omgeving.

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al 170 jaar en bestaat op dit moment uit zo’n 151.000 objecten. Ons bestaan berust op het idee om kunst met zo veel mogelijk mensen te delen. Op dit moment kunnen we maar acht procent van onze rijke collectie laten zien in ons monumentale museumgebouw. Het leeuwendeel van onze prachtige objecten is opgeborgen, verspreid over vele depots die afgesloten zijn voor publiek. Waar aantasting door wateroverlast op de loer ligt en veiligheid en duurzaamheid te wensen overlaten. De dringende taak om de collectie in veiligheid te brengen, geeft ons tegelijkertijd de unieke kans om iets volstrekt nieuws tot stand te brengen.

Het gebouw

Het gebouw is 15.000 m2 groot, telt 6 verdiepingen, is 40 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met onder meer een koffiecorner. Op deze verdieping bevinden zich ook de ruimtes voor art handling: inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen. Op de tweede etage bevindt zich een filmzaal. Er zijn presentatieruimtes op de derde, vierde en vijfde etage waar het museum of een van de particuliere verzamelaars kunstobjecten toont uit zijn collectie. Op de derde en vierde etage bevinden zich depots van verzamelaars die een ruimte huren van het museum; zij kunnen eventueel hun toonzaal openen voor publiek. Deze presentatieruimtes hebben uitzicht op het Museumpark of de stad.

Bezoek aan

De bezoeker die meer wil ontdekken kan na het kopen van een kaartje zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Zo’n 45 procent van het gebouw is direct publiek toegankelijk. Tijdens zijn zwerftocht komt de bezoeker via de hoge atriumvitrine langs educatieve ruimtes, presentatieruimtes, de filmzaal en -cabines en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. De bezoeker heeft via glazen doorkijkjes zicht op de verschillende depots en technische ruimtes en kan kunstwerken van a tot z gerestaureerd zien worden, zilverwerk gepolijst, en meesterstukken verpakt voor vervoer naar exposities in het buitenland.

Particuliere bedrijven

Naast de depots voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen worden zeven compartimenten gerealiseerd voor de collecties van verzamelaars en bedrijven. Aan een select aantal particuliere verzamelaars en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden hun collectie in de context van het depot te (laten) beheren. De verzamelaar kan desgewenst geheel anoniem blijven, de ruimten zijn bereikbaar via een besloten ingang van het Depot. Naast het huren van een geheel depot bestaat de mogelijkheid om een of enkele stukken in een gedeeld compartiment onder te brengen. Op verzoek maken wij voor geïnteresseerden een op maat gemaakte offerte.